Project omschrijving

Onlangs nam GGZ Delfland een nieuwbouwlocatie in gebruik, die een aantal verouderde panden voor geestelijke gezondheidszorg vervangt. Het nieuwe gebouw, aan de Sint Jorisweg in Delft, is licht en kleurrijk. Grote fotoprints van bloemen sieren de wanden in de multifunctionele ruimten.
 
Femke Touwslager van Touwslager Projectadvies tekende voor het ontwerp en de coördinatie van de gehele inrichting van het nieuwe pand, dat ruimte biedt aan 140 patiënten, verdeeld over 14 verblijfsgroepen. Met haar achtergrond – in het verleden was ze onder meer werkzaam als inkoper en verkoper in de gezondheidszorg – weet Femke als geen ander wat past in de geestelijke gezondheidszorg. Toch is het eindresultaat behoorlijk vooruitstrevend voor ‘GGZ-land’, aldus Femke. “Er is veel met kleur gewerkt en met wandvullende bloemprints. Zo’n keuze is niet voor de hand liggend in de psychiatrie, waar vaak wordt gedacht in ‘de mate van prikkels’; iets kan al snel teveel prikkels veroorzaken. Toch kreeg ik binnen de organisatie alle steun voor de plannen.”
 
‘Niet zomaar iets op de muren’
Het interieurconcept begon met het bepalen van accentkleuren, op een moment dat de bouw al in volle gang was. Femke moest in korte tijd conceptbepalende keuzes maken. De voorkeur voor uitsluitend meubels met kunstlederen bekleding, zorgde vervolgens voor beperkingen, aldus Femke. “Kunstleder is standaard alleen in unikleuren verkrijgbaar, niet in prints. Daar wilde ik iets sprekends tegenover zetten. Ook wilde ik een interieur bedenken wat af is. Schilderijen, spiegels en andere accessoires toevoegen is niet meer nodig. Ik kwam met het voorstel om grote, vrolijke wandprints toe te passen met het thema ‘natuur’. Het thema is vervolgens ook doorgevoerd in de bewegwijzering. De beelden zijn niet lukraak gekozen, integendeel. We zijn erg zorgvuldig te werk gegaan bij de keuze van de foto’s. Een speciale werkgroep ‘inrichting’ is gedurende het hele proces nauw betrokken geweest.”
 
Naadloze prints
“Via een leverancier van meubilair ben ik gewezen op het product Vinywall®. MetroXL was met Vinywall® in staat om tegen een concurrerende prijs alle wanden te voorzien van naadloze prints. In het voorbereidingstraject is erg goed meegedacht; we kregen duidelijk te zien wat we konden verwachten. De samenwerking is erg prettig verlopen en het eindresultaat mag er zijn!”